American verkoopt en least 737’s terug

Twee weken geleden schreven we een artikel over de verschillende leasevormen in de luchtvaartsector. Hierin kwam onder andere de sale and leaseback-methode naar voren.

Vandaag maakte American Airlines bekend dat het deze methode van financiering toe gaat passen voor de financiering van 35 Boeing 737’s. Leasemaatschappij AerCap kocht 26 bestaande 737’s en drie nog te bouwen exemplaren over van de maatschappij. Wanneer American besluit zes openstaande opties bij Boeing te verzilveren, zullen ook deze toestellen aangekocht worden door AerCap.

Bij de sale and leaseback-methode verkoopt een luchtvaartmaatschappij toestellen die zij in eigendom heeft aan een bank of leasemaatschappij en huurt deze vervolgens voor een vast bedrag per periode terug van de koper. Het voordeel hiervan voor de lessee (huurder) is dat zij door de verkoop de liquide middelen ziet toenemen. Zodoende wordt deze constructie veelal toegepast door maatschappijen die om diverse redenen ‘contant geld’ nodig hebben.

American Airlines heeft aangegeven de komende jaren haar omvangrijke vloot van McDonnell-Douglas MD-80’s te vervangen door nieuwe Boeing 737-800’s. Het eerste toestel met het nieuwe Boeing Sky Interior werd twee maanden geleden afgeleverd; een aantal bestaande 737’s wordt de komende jaren van een nieuw interieur voorzien; wellicht dat deze investering wordt gefinancierd met de inkomsten uit de deal met AerCap?

    Reageer

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.