Vliegtuigeten proeven in de Aviodrome

Op Eerste en Tweede Paasdag, 24 en 25 april, vindt bij Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome het evenement ‘Hoe smaakt vliegtuigeten?’ plaats. Twee dagen lang leren jonge bezoekers van het familieluchtvaartpark alles over hoe vliegtuigmaaltijden bedacht, gemaakt en bewaard worden maar ook hoe ze smaken. Welke maaltijd is de favoriet? Naast deze proeverij is er een exclusieve tentoonstelling over vliegtuigservies te bewonderen.

De smaak van vliegtuigmaaltijden ligt niet aan de competentie van de kok, maar aan de omstandigheden waarin de passagiers zitten: smaakpapillen veranderen namelijk in de hoogte. Smaakpapillen kunnen 20 tot 30% minder goed zout proeven, 20% minder goed zoet proeven en de kracht van kruiden vervalt volledig. Alleen de bittere en zure smaken blijven behouden ongeacht de hoogte waarop er wordt gevlogen. Dit komt door de bijzonder droge lucht die aanwezig is in een vliegtuig. Hierdoor wordt het reukvermogen minder en laat dat nu net voor 80% verantwoordelijk zijn voor de smaak. Tijd voor de jonge bezoekers van de Aviodrome om te ondervinden hoe vliegtuigeten echt smaakt!

Proeverij

Op 24 en 25 april krijgen jonge bezoekers van de Aviodrome antwoord op de vragen: hoe wordt vliegtuigeten bedacht, gemaakt, bewaard en hoe smaakt het? Chef Kok Pascal Jalhay van Marfo, de grootste vliegtuigcateraar van Nederland, gaat tijdens het paasweekend workshops geven over hoe een vliegtuigmaaltijd wordt ontwikkeld en bereid. Kinderen zijn dit weekend het testpanel. Er worden drie maaltijden geproefd en ten slotte komt er per dag een winnaar uit. Dit wordt de kindervliegtuigmaaltijd van het jaar. Deze maaltijd wordt in een veelvoud geschonken aan twee goede doelen, te weten Stichting Kindercentra te Lelystad en Stichting Kindervakantieland te Almere.

Naast de proeverij is er een exclusieve tentoonstelling over de historie van vliegtuigservies. Door de jaren heen is er qua vliegtuigservies veel veranderd. In de beginjaren van het vliegen werd er echt gekookt in een vliegtuig en serveerde de stewardess het eten op porseleinen servies. Vandaag de dag worden de maaltijden in ovens ‘geregenereerd’ (opgewarmd) en voor de meeste passagiers in kunststof of aluminium schaaltjes geserveerd. Alleen in de Business- en First class wordt er nog op porselein geserveerd. Van luchtvaartmaatschappij KLM en vliegtuigfabriek Fokker heeft de Aviodrome vliegtuigserviezen in de collectie, die tijdelijk tentoongesteld worden. Tijdens de Paasdagen is de Aviodrome iedere dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor deelname aan de proeverij hoeft slechts de reguliere entreeprijs voor de Aviodrome betaald te worden.

Een foto uit de oude doos, toen het eten in een vliegtuig nog ter plaatse bereid werd en geserveerd werd op porseleinen borden. Foto © Aviodrome.

    Reageer

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.