Oliemaatschappijen boycotten Iran Air

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van buitenlandse zaken, Ramin Mehmanparast, heeft bevestigd dat Iraans geregistreerde vliegtuigen op steeds meer Europese vliegvelden niet meer bijgetankt worden. Een groeiend aantal oliemaatschappijen heeft in lijn met de in juni verscherpte sancties tegen Iran besloten geen kerosine meer te leveren aan onder andere Iran Air. Eerdere berichten van deze strekking werden door de Iraanse regering stelselmatig afgedaan als onzin en als ‘psychologische oorlogsvoering’. De woordvoerder riep gisteren echter Europese landen op geen gehoor te geven aan de, in zijn ogen illegale, VN-resolutie.

Royal Dutch Shell was in juli de eerste die het leveringscontract met Iran Air verbrak. Naar verluid hebben een aantal andere leveranciers inmiddels dit voorbeeld gevolgd. De woordvoerder liet weten dat ‘dit gedrag niet in het voordeel werkt van de oliemaatschappijen’ en dat ‘het aanspreken van de bedrijven inzake deze kwestie op de agenda staat’. Saillant detail is dat Iran de één-na-grootste olie-exporteur ter wereld is, en dat de Iraanse minister van Olie Masoud Mir-Kazemi per 1 januari 2011 voorzitter wordt van de OPEC, de belangenorganisatie van landen die olie leveren aan onder andere eerder genoemde oliebedrijven.

De door de Verenigde Staten, de Europese Unie en de VN ingestelde sancties tegen een Iran zijn een gevolg van het slepende conflict over het Iraanse nucleaire progrmma.

    Reageer

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.