Wederom herziening Europese zwarte lijst

Op 30 maart vond er opnieuw een herziening plaats van de zogenaamde ‘zwarte lijst’, een door de Europese Unie opgestelde lijst met daarop alle luchtvaartmaatschappijen die de toegang tot het Europese luchtruim ontzegd wordt. De lijst werd voor het laatst in november 2009 herzien. Op de meest recente editie van de lijst zien we dat allen luchtvaartmaatschappijen uit de Filipijnen en Sudan hier niet meer welkom zijn. Vooral voor Philippines, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Filipijnen is dit een behoorlijke klap in het gezicht; de maatschappij was in een vergevorderd stadium haar vluchten naar Europa weer op te starten. De EU liet echter weten dat het vliegverbod niet specifiek tegen Philippines Airlines gericht is, maar dat de luchtvaartautoriteiten van de Filipijnen haar zaakjes niet goed op orde hebben.

Opvallende ‘nieuwkomer’ op de lijst van de EU is IranAir, waar volgens de inspecteurs het één en ander aan de vliegveiligheid verbeterd kan worden. De maatschappij krijgt echter maar een gedeeltelijke ban. Het merendeel van haar Airbussen A300/A310 blijft echter welkom. Hetzelfde geldt voor 1 Boeing 747, 1 Boeing 737 en zes vliegtuigen van type Airbus A320. Dit doet de vraag reizen of deze gedeeltelijke ban niet meer is dan een symbolische, politieke maatregel als gevolg van Iran’s programma voor het opwekken van kernenergie.

Overigens zijn er ook enkele maatschappijen wegens ‘goed gedrag’ (al dan niet gedeeltelijk) van de lijst geschrapt. Air Koryo uit Noord-Korea nam recentelijk enkele nieuwe Tupolev TU-204’s in gebruik, waarmee het welkom is in Europa. De overige vloot van de maatschappij blijft echter ongewenst. Ook TAAG uit Angola, dat bij de vorige versie van de lijst enkel met drie Boeing 777’s naar Portugal mag vliegen, mag nu heel Europa weer bezoeken, ook met haar vier Boeing 737-700’s.

Klik hier voor de volledige zwarte lijst [pdf]

    Reageer

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.